Троянски манастир

     Троянския манастир е трети по големина в България манастир. Писмени сведения за него съществуват от 1600г. въпреки, че се предполага, че е възникнал доста преди това. Манастирът се намира под връх Чукарката, изграден до река Черни Осъм. Църквата “Успение Богородично” привлича туристи заради красивите иконописи от големия български майстор Захарий Зограф и заради чудотворната икона “Богороица Троеручица”, която закриля и изцелява всички вярващи. Иконата е била пренасяна към Атон, когато преминават през тези земи отсядат в манастира, за да пренощуват. На сутринта тръгват по пътя за Гърция и на 200м. от манастира в местността “Могилата” мулето, с което е пренасяна пада и не помръдва повече. Тогава решават, че това е било вест от Бог и иконата остава в Троянкия манастир. От тогова до момента на 15 август всяка година на празника Голяма Богоридица се изнася иконата от църквата на манастира до параклиса на “Могилата”. В този ден прииждат вярващи от цялата страна, за да докоснат иконата за здраве.
     Манастира през времето на Турското робство е бил обител на Апостола на свободата – Васил Левски. Той редовно е отсядал при преминаването на Балкана по време на организиране на революционните комитети. И до днес може да се посети Музеят на Васил Левски, който е отсядал в ъглова стая с гледка на север, от където най-често е идвала потерята. В ъгъла на стаята стои запазен и до днес гардероба със скрит изход в гората, през който Апостолът е бягал при опасност в гората над манастира.
Манастирът през годините е играл важна роля и като образователна институция. Тук са се обучавали местните деца на четене, писане, смятане, история и география. Едни от първите учители били Партений и Максим. Партений Белчев родом от село Черни Осъм се е обучавал в Киев, след което се е върнал в родината и е започнал да преподава. Като учител в Сопот негов ученик е бил патриарха на българската литература Иван Вазов. По-късно през годините учител е бил и Архимандрит Макарий също родом от село Черни Осъм. Той е взимал и активно участие в революционните комитети по време на освободителната война от турско робство.
     Днес манастира продължава да привлича много туристи целогодишно заради богата си история и красивата архитектура.